Novosti

Novosti /December 21, 2015

Održana obuka

Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) iz Sarajeva, uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije realizira projekt pod nazivom "Jačanje lokalnih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom”. Projekt se realizira u saradnji sa strukovnim udruženjima sudija i tužilaca u Federaciji BiH, Federalnom agencijom za upravljanje oduzetom imovinom, Centrom za edukaciju sudija i tužilaca FBiH i drugim nadležnim institucijama u Federaciji BiH. Ključne aktivnosti na projektu se odnose na edukaciju i obuke profesionalaca iz pravosudne zajednice, agencija za sprovođenje zakona u Federaciji BiH i drugih nadležnih subjekata iz Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom. Projektom se naročito nastoje ojačati kapaciteti Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Prva obuka je održana od 16. do 19.decembra na Jahorini  za praktičare koji postupaju u okviru postupka za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom po odredbama novog Zakona.  Obuci je prisustvovalo 36 učesnika iz kantonalnih policija i tužilaštava, kantonalnih i općinskih sudova, Federalnog pravobranilaštva, Porezne uprave Federacije BiH, Agencije za bankarstvo Federacije BiH, Federalne finansijske policije, Komisije za vrijednosne papire, te Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Radi se o predstavnicima institucija koje imaju zakonsku obavezu postupanja u okviru postupka za otkrivanje, osiguranje, privremeno oduzimanje, oduzimanje, izvršenje i upravljanje sa imovinom pribavljenom izvršenjem krivičnih djela, iz kojeg razloga je održana multidisciplinarna obuka profesionalaca koji trebaju zajednički i koordinirano raditi na provođenju ovog veoma važnog zakonskog propisa u domenu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u našoj državi.

Samo na takav način se može osigurati uspostava sveobuhvatnog i efikasnog sistema za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom što je jedna od preporuka iz izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji za 2015. godinu.

Tokom naredne godine će se održati niz sličnih obuka u okviru ovoga projekta, kako bi se osiguralo da što veći broj praktičara u nadležnim institucijama u Federaciji BiH stekne nova znanja i iskustva u ovoj oblasti.