Novosti

Novosti /June 27, 2019

Kenan Kapo i Faton Asani za Dan uživo na N1

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom danas je u Sarajevu obilježila četiri godine postojanja i rada. Tim povodom u studiju N1 gosti su bili Kenan Kapo, direktor Agencije i njegov kolega iz Sjeverne Makedonije Faton Asani. Govorili su o dosadašnjem radu agencija, o tome na koji način i gdje odlazi novac od oduzete imovine u BiH i Makedoniji ali i planovima u budućnosti.

Faton Asani je kazao kako je u makedonskoj Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom zatekao mnogo problema koji su se gomilali u prethodnih 10 godina, no da mu je drago zbog druženja i razmjene iskustva između bosanske i makedonske Agencije.

Kenan Kapo, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom istakao je kako prihod od kirije privremeno oduzete imovine deponuju i čuvaju do konačne odluke o oduzimanju imovine. Kapo, po uzoru na regiju i EU, ima rješenje i za brojne oduzete automobile koji propadaju:

"Mi ćemo predložiti izmjene i dopune i eliminisati taj problem. Od tih vozila svako može imati koristi u zemlji, vozila se mogu dodjeljivati onako kako smo mi predvidjeli tim zakonom. To je trend koji je zastupljen i u zemljama regije i EU. Apelujem na parlamentarce da zaista razmotrimo i prihvatimo ovu mogućnost."

A u Sjevernoj Makedoniji od oduzetih vozila odavno već imaju koristi, na taj način štede i pune državnu kasu.

"Najveći problem je baš to groblje vozila. Bavimo se tim da riješimo problem. Zatekli smo više od 10.000 auta. Kod nas je uređeno to na drugi način. Ja sam direktor u Agenciji skoro dvije godine i već sam dodijelio oko 300 vozila državnim insititucijama, to je brojka koja je sigurno uštedila više od milion evra državnog budžeta", kazao je Asani, direktor makedonske Agencije dodavši da političari u Makedoniji hoće i voze polovne automobile:

"Mi moramo biti skromniji i moramo se zadovoljiti sa tim što imamo. Apeliram na bosanske parlamentarce da podrže Kenana Kapu jer to može pomoći državi. Milion maraka nije šala, nije mala svota novca."

Novac od licitacije oduzetom imovinom uplaćuje se u budžet a novi prijedlozi i izmjene Zakona prema riječima, direktora Federalne agencije, predviđaju njihov utrošak u korisne projekte.

Gostovanje Kenana Kape i Fatona Asanija možete pogledati na slijedećem linku http://ba.n1info.com/Vijesti/a352489/Dok-u-BiH-oduzeti-automobili-propadaju-u-S.-Makedoniji-ih-vozaju-drzavnici.html

( Autor N1 )