Novosti

Novosti /October 11, 2019

PREDSTAVNICI PROJEKTA EU4JUSTICE U POSJETI AGENCIJI

U Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom 11.10.2019. godine održan je radni sastanak direktora Agencije doc.dr.sci. Vinka Jakića i gđe Isabelle Arnal, voditeljice projekta „EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH“ i gosp.Marca Brisset-Foucault, počasnog zamjenika glavnog tužitelja u Francuskoj, stručnjaka sa bogatim iskustvom u finansijskim pitanjima, oduzimanju i konfiskaciji imovine.
Inače, „EU4Justice“ je dvogodišnji projekat koji za cilj ima poboljšanje efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, a uz jačanje koordinacije između tužilaštava, sudova i agencija za provođenje zakona na različitim nivoima u BiH, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.
Na sastanku je razgovarano o Komponenti 4 projekta koja se odnosi na unapređenje sadašnje prakse i rezultata u pogledu zaplijene i oduzimanja nezakonito stečene imovine.  Voditeljica projekta Isabelle Arnal je predstavila aktivnosti predviđene navedenom komponentom, a koje obuhvataju provođenje analiza učinkovitosti implementacije primjenjivih zakona na oduzimanje nezakonito stečene imovine, s naglaskom na pokretanje postupka i preprekama za izvršenje, ocjena infrastrukture i raspoloživih sredstava Agencije s posebnim naglaskom na informatičke zahtjeve i predstavljanje utvrđenih nedostataka relevantnim vlastima i predlaganje rješenja.
Direktor Jakić se zahvalio voditeljici projekta na dosadašnjoj podršci, te predstavio nove mogućnosti projektne saradnje koje bi doprinijele jačanju kapaciteta Agencije i drugih subjekata koji učestvuju u postupku oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom. 
Pored toga dogovorena je cjelodnevna posjeta gosp. Marca Brisset-Foucault u prostorijama Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u cilju realizacije aktivnosti predviđenih Komponentom 4. Projekta.