Saopštenja

Saopštenja /January 17, 2020

DIREKTOR FEDERALNE AGENCIJE ZA UPRAVLJANJE ODUZETOM IMOVINOM U POSJETI KANTONALNOM TUŽILAŠTVU POSAVSKOG KANTONA

U Orašju je 17.01.2020. godine održan radni sastanak između gosp. Vinka Jakića, direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i gosp. Luke Dabića, glavnog tužioca  Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine, te unapređenju saradnje prilikom donošenja i provođenja odluka o oduzimanju imovinske koristi u skladu s odredbama istog Zakona. 

Direktor Agencije je upoznao glavnog kantonalnog tužioca i o aktivnostima koje Agencija planira realizovati u toku 2020. godine, a koje se tiču provođenja stručnih edukacija iz područja finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, kao i sačinjavanje prijedloga Strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine i Akcionog plana za njeno izvršenje.

Gosp. Luka Dabić je istakao da će dati punu podršku radu Agencije i aktivnostima koje ona provodi, te je dogovorena maksimalna saradnja u budućem periodu radi što kvalitetnije primjene Zakona u smislu adekvatnog provođenja odluka o oduzimanju nezakonitno stečene imovine krivičnim djelom.

Sastanak predstavlja nastavak aktivnosti koje Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom provodi u okviru uspostavljanja međuinstitucionalne saradnje sa pravosudnim institucijama koje postupaju po odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH.