Saopštenja

Saopštenja /March 06, 2020

UČESTVOVANJE NA KONFERENCIJI „NAJBOLJE PRAKSE U POGLEDU PRIVREMENOG I TRAJNOG ODUZIMANJA IMOVINE“

Na poziv organizatora, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom  doc.dr.sci Vinko Jakić, kao predavač, je prisustvovao edukaciji “Najbolje prakse u pogledu privremenog i trajnog oduzimanja imovine”.
Ovaj skup, u organizaciji EU4Justice, koji se 03.03.2020. godine održao u Sarajevu, namijenjen je obuci sudija, tužilaca, policijskih službenika, te službenika za upravljanje oduzetom imovinom, i isti je imao za cilj razmjenu najboljih praksi zemalja Evropske unije i Bosne i Hercegovine u pogledu privremenog i trajnog oduzimanja imovine.
Inače, „EU4Justice“ je dvogodišnji projekat koji za cilj ima poboljšanje efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, a uz jačanje koordinacije između tužilaštava, sudova i agencija za provođenje zakona na različitim nivoima u BiH. Ovaj projekat se implementira uz finansijsku pomoć Europske unije u Bosni i Hercegovini.  
Direktor Jakić je nakon upoznavanja učesnika s radom Agencije, prezentirao izazove Agencije, odnose sa tužiteljstvima i sudovima, a fokus je usmjerio na budući razvoj Agencije.
 
Edukaciji su osim predstavnika međunarodne zajednice, prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, predstavnici policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kao i uposleni u agencijama za upravljanje oduzetom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Nakon održane konferencije, u Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom 04.03.2020. godine održan je radni sastanak direktora Agencije doc. dr. sci. Vinka Jakića, gđe Isabelle Arnal, voditeljice projekta EU4Justice i gđe Anne Haller, šefice pravnog ureda francuske agencije za upravljanje i povrat privremeno i trajno oduzete imovine (AGRASC).
Na sastanku je gđa Anne Haller predstavila rad AGRASC-a, kao i izazove AGRASC-a u postupku privremenog i trajnog oduzimanja nezakonito stečene imovine. 


Direktor Jakić se zahvalio voditeljici projekta na podršci i upoznao goste sa dosadašnjim radom Agencije, problemima u radu, kao i budućim izazovima, te ekspertici iz Francuske predstavio nove mogućnosti projektne saradnje koje bi doprinijele jačanju kapaciteta Agencije i drugih subjekata koji učestvuju u postupku oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom. 
Pored toga dogovoren je nastavak saradnje u okviru projekta „EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH“.