Saopštenja

Saopštenja /January 25, 2017

Potpisan Sporazum o saradnji

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i Sudska policija Federacije Bosne u Hercegovine su danas u Sarajevu potpisale Sporazum o saradnji koji prije svega ima za cilj adekvatnu implementaciju Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sporazum su u ime navedenih institucija potpisali Kenan Kapo, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i Edin Vehabović, glavni zapovjednik Sudske policije Federacije BiH.

Cilj ovog sporazuma je da se odluke sudova u Federaciji Bosne i Hercegovine vezane za privremeno ili trajno oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom izvrše na efikasan i siguran način, odnosno da Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i Sudska policija vrše zajedničke pripreme aktivnosti i razmjenu operativnih informacija kako bi u skladu sa ovlaštenjima i obavezama proisteklim iz sudske odluke postavljeni zadaci bili realizirani u cjelosti i blagovremeno.

Kako Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom nema operativne nadležnosti, Sudska policija Federacije BiH će u skladu sa ovlaštenjima proisteklim iz Zakona o sudskoj policiji biti institucija koja će primarno biti zadužena za pružanje pomoći sudovima i Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom u provođenju odluka vezanih za privremeno ili trajno oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom. Pomoć Sudske policije će se pored ostalog ogledati u stvaranju adekvatnog sigurnosnog ambijenta pri provedbi sudskih odluka, naročito u slučajevima u kojima se pruža ili očekuje pružanje otpora radi onemogućavanja izvršenja sudske odluke kojom se oduzima nezakonito stečena imovina.

Također, ovim sporazumom je utvrđeno i organiziranje zajedničkih edukacija zaposlenika Agencije, službenika Sudske policije i drugih relevantnih osoba sa ciljem pravilnog i efikasnog djelovanja u provedbi sudskih odluka vezanih za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i zajedničko djelovanje prema organima zakonodavne i izvršne vlasti sa ciljem uspostavljanja adekvatnog pravnog okvira, ali i ispunjavanja potrebnih materijalno-tehničkih i personalnih uvjeta potrebnih za izvršenje ove vrste poslova.

Pored ostalih, potpisivanju ovog sporazuma je prisustovavo g. Milorad Novković, predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH i predstavnici Centra za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu (CPRC) iz Sarajeva, koji u okviru projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom“ pružaju pomoć koja za cilj ima adekvatnu primjenu propisa iz ove oblasti.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom je ovom prilikom ukazao na važnost borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te potrebu istovremenog jačanja kapaciteta Agencije, kao i drugih nadležnih agencija za borbu protiv svih oblika kriminala na području Federacije Bosne i Hercegovine.