Novosti

Novosti /April 13, 2017

Održana konferencija „Najbolji modeli i prakse u području upravljanja oduzetom imovinskom koristi“

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je bila domaćin regionalne konferencije „Najbolji modeli i prakse u području upravljanja oduzetom imovinskom koristi“ koja je održana u Sarajevu u Hotelu Holiday u periodu 11.04-13.04. 2017. godine.

Učešće na konferenciji je uzelo 96 učesnika iz tijela za upravljanje oduzetom imovinom zemalja regiona kao i domaćih predstavnika pravosudne zajednice u Federaciji Bosne i Hercegovine među kojima učešće je uzela Glavna tužiteljica kantonalnog tužilaštva u Sarajevu gđa. Dalida Burzić, Glavna Kantonalna tužiteljica iz Bihaća gđa. Fadila Amidžić, predsjednica Opštinskog suda u Sarajevu gđa. Janja Jovanović, predsjednica Kantonalnog suda iz Tuzle gđa. Hadžimehmedović Indira, predsjednica Kantonalnog suda iz Bihaća gđa. Fata Nadarević, gđa Katica Jozak-Mađar predsjednica Kantonalng suda u Novom Travniku.

Konferenciju su otvorili direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom gosp.Kenan Kapo,  Federalni ministar unutrašnjih poslova FBiH gosp. Aljoša Čampara, NJ.E. Edward Ferguson ambasador Velike Britanije u BiH i gosp. Milorad Novković predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH.

Pored tema koje su bile na konferenciji organizovana je vrlo kvalitetna radionica na temu iskustava i praksi upravljanja oduzetom imovinom krivičnim postupcima u zemljama regiona na kojoj su učešće uzeli svi učesnici.

O konferenciji su rekli :

U procesu evropskih integracija jako je bitno upoznavanja sa modelitetima rada Agencija iz zemalja regiona kako bi unaprijedili praksu upravljanja oduzetom imovinom. Konferencija je bila jako poučna i korisna te dobro koncipirana, a govornici su nam prenijeli iskustva koja će biti svima od pomoći u daljoj borbi protiv svih oblika kriminala – istakao je Vladimir Ćeklić pomoćnik direktora Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srbije.

Gospodin Emir Dacić pomoćnik direktora Uprave za imovinu Crne Gore je naveo kako se zemlje regiona, kao i večina zemalja u svijetu susreću sa problemima organizovanog kriminala s toga u cilju suzbijanja organizovanog kriminala, trebamo se zajedno uključiti u borbu protiv svih oblika kriminala, čemu je doprinijela i ova Regionalna konferencija. Jedno od najjačih oružja u borbi protiv svih oblika kriminala jeste oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Zahvaljujemo se svim učesnicima konferencije kao i predstavnicima medija koji su podržali ovu jako bitnu konferenciju za Bosnu i Hercegovinu.

Isto tako sve zahvale upućujemo i prof. Dr. Eldanu Mujanoviću koji je na vrlo profesionalan način moderirao kompletnu konferenciju.