Međunarodna suradnja

Međunarodna suradnja /September 25, 2017

Održan drugi sastanak Balkanske interagencijske mreže za oduzimanje ilegalno stečene imovine (BARIN)

Lišavanje mogućnosti da kriminalci uživaju u ilegalno stečenom bogatstvu predstavlja ključ sprječavanja kriminalnih aktivnosti na Balkanu. Prvi korak je identificiranje, zamrzavanje i oduzimanje imovine stečene kriminalom. Stoga, za lanac oduzimanja imovine je ključno posjedovati efikasan sistem upravljanja kriminalno stečene imovine koja čuva vrijednost kuća, kompanija, automobila, nakita i drugih luksuznih predmeta. Zbog svoje tehničke prirode, ovaj posao zahtijeva transnacionalni pristup. Balkan je stavio naglasak na ulogu koju prekogranični odnosi imaju u uspješnoj potjeri, upravljanju i oduzimanju ilegalno stečene imovine koja se nalazi pod kontrolom međunarodno organizovanog kriminala i korumpiranih javnih zvaničnika.

Kao odgovor na ovaj izazov, Balkanska interagencijska mreža za oduzimanje ilegalno stečene imovine (BARIN) je održala drugi sastanak u Prištini 18. i 19. septembra 2017. godine.
 
BARIN mreža se sastoji od vladinih agencija iz osam zemalja zapadnog Balkana koje su odgovorne za upravljanje i raspolaganje imovinom koja je oduzeta od kriminalaca. Članice su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.
 
Prvi sastanak BARIN mreže je održan u aprilu 2014. godine. Ovaj sastanak je održan u organizaciji Kosovske Agencije za upravljanje zaplijenjenom i konfiskovanom imovinom (AMSCA) i uz podršku Kancelarije Evropske unije (EUO) na Kosovu. AMSCA je Kancelarija za upravljanje oduzetom imovinom (AMO) za Kosovo. 
 
Učesnici su na ovom prvom sastanku odgovorili da uspostave regionalnu mrežu kako bi poboljšali kapacitete prekogranične saradnje svojih članova, kako bi upravljali imovinom za koju se sumnja da vodi porijeklo iz kriminalnih aktivnosti. Članovi BARIN mreže će također razmijeniti iskustva dobre prakse iz oblasti zapljenjivanja, upravljanja i konfiskacije kriminalno stečene imovine u cilju razvijanja državnih zakona i procedura iz ove oblasti.
 
Drugi sastanak je također organizirala AMSCA iz Kosova, a finansirao instrument Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija (TAIEX), uz podršku projekta "Daljnja podrška kosovskim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i nasilnog ekstremizma" (OCC-CVE) koji finansira Evropska unija.
 
Tema ovogodišnje konferencije je „Planiranje prije oduzimanja“. Svoja iskustva o ovoj temi su podijelili stručnjaci iz holandske i belgijske kancelarije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i privatne kompanije unajmljene od strane jedinica za oduzimanje imovine u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj.
 
Svaka članica je obezbijedila novosti o uspostavljanju svojih vlastitih kancelarija za upravljanje oduzetom imovinom kao i pregled interagencijske saradnje u pogledu upravljanja oduzetom imovinom stečenom kriminalom.
 
Kosovo trenutno predsjedava BARIN mrežom do kraja 2017. Godine. Makedonija će predsjedavati ovom mrežom u 2018. godini, a Bosna i Hercegovina u 2019. godini. Zemlje koje predsjedavaju BARIN mrežom će također organizirati godišnje sastanke ove grupe. Također se ugovorilo uspostavljanje Upravnog odbora i Sekretarijata. Upravni odbor će se sastojati od tri člana, trenutne predsjedavajuće zemlje BARIN mrežom, prethodne i naredne predsjedavajuće zemlje. Stoga su trenutni članovi Upravnog odbora Kosovo, Makedonija i Bosna i Hercegovina.
 
Naredni planovi mreže uključuju izradu web stranice kao načina razmjene tehničkih podataka o upravljanju imovinom između članova BARIN mreže. 
OCC-CVE projekat koji finansira Evropska unija će služiti kao BARIN Sekretarijat u toku faze osnivanja